Livsstil
I tonåren hör det till att man utforskar världen och livet, man provar att dricka alkohol oh kanske tjuvröka. Inget av detta är någonsin bra, som född med hjärtfel bör man vara extra försiktig både med alkohol, nikotin och andra droger, särskilt om man dessutom medicinerar. Tatueringar och peircing bör man också vara försiktig med – vill man göra något av detta bör man se till att tatueraren eller den som peircar arbetar i en ren och steril miljö, annars finns risken att få emdokardit, det vill säga blodförgiftning som når hjärtat. Många hjärtebarnsungdomar funderar också över om de klarara av att ha sex, svaret är att ja, naturligtvis orkar de det. Ansträngningen är inte farligt för hjärtat. Orkar du gå 400 meter  på plan mark och sedan upp för ett par trappor orkar du också genomföra ett samlag.

Övergången mellan barnhjärtsjukvård och vuxensjukvård ställer krav på tonåringen att ta ansvar för medicinering och annat som kan vara aktuellt. Redan i de tidiga tonåren kan man få be om att vara själv en stund med sin läkare innan föräldrarna är med, på så sätt har tonåringen tillfälle att ställa frågor som de kanske inte vill fråga om när föräldrarna är med.

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.

OBSERVERA! Du är välkommen att göra en beställning i gåvoshoppen, men då kontoret har stängt kommer inga beställningar att hanteras innan den 21 augusti 2017. Du kan även beställa våra hjärtebarnsarmband via facebook, sök på hjärtebarnsarmband. Avvisa