Om oss
När något är fel föds drivkraften att förändra till det bättre. Så var det också när Hjärtebarnsfonden bildades för mer än 40 år sedan.

På den tiden fanns ingen som förde hjärtebarnens talan, varken på sjukhusen, i skolan eller i maktens korridorer. Det ville mammor och pappor till barn med medfödda hjärtfel ändra på. Med den första föräldraföreningen som samlande kraft utsågs kontaktpersoner som skapade mötesplatser runt om i landet till stöd för hjärtebarn och deras familjer. Man inledde dialog med sjukvården och blev snart en tongivande och respekterad patientförening.

Genom vårt envisa arbete genomfördes koncentrationen av de opererande hjärtsjukhusen under 90 talet. Resultatet blev att dödligheten bland barnen med hjärtfel sjönk från 10 procent till under 1 procent. En dramatisk förbättring som förde svensk hjärtsjukvård av barn till världstoppen.

Hjärtebarnsfonden finns till för hjärtebarnen och deras närmaste. Genom vår närhet till sjukvården och skolan får vi kunskap som blir till nytta för våra medlemmar. Vi står upp för hjärtebarnen och deras rätt till ett bra liv långt upp i åldrarna.

Hjärtebarnsfonden verkar för ett fullgott liv genom stöd, information och påverkan. I Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste medfödda sjukdomen jämfört med andra medfödda sjukdomar.

Vi arbetar för att barn, unga och vuxna födda med hjärtfel får bästa behandling medicinskt, psykologiskt och socialt. Att familjen också får ett bra omhändertagande och blir välinformerade.

Förbundet består av 13 Hjärtebarnsföreningar, varav en är för dig som är vuxen och född med hjärtfel, GUCH (Grown Up with Congenital Heart Disease).
Välkommen att besöka föreningarna och läsa om förbundet och Hjärtebarnsfonden.

Välkommen också som medlem!

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.

OBSERVERA! Du är välkommen att göra en beställning i gåvoshoppen, men då kontoret har stängt kommer inga beställningar att hanteras innan den 21 augusti 2017. Du kan även beställa våra hjärtebarnsarmband via facebook, sök på hjärtebarnsarmband. Avvisa