Vad kostar en matkasse med färdiga recept? 

Carl Cooper

matkassar

Det finns många som ser fördelarna med att köpa matkassar med färdiga recept. Men vad kostar en normal matkasselösning för en hel familj, och är det värt pengarna du behöver lägga ut? De frågorna och fler får du svar på precis nu.

Vad kostar matkassar med färdiga recept?

Matkassar med färdiga recept för 4 personer, alltså 2 vuxna och 2 barn, kostar i regel mellan cirka 350 och 1 200 kr per vecka. Priset per portion brukar bli mellan 40 och 60 kr. Viktiga faktorer som påverkar priset är hur många middagar du beställer per vecka och vilken matkasseaktör du väljer. 

Andra faktorer som påverkar hur mycket du behöver betala är vilken typ av matkasse du beställer. Som du kan läsa i denna recension av Hello Fresh erbjuder den aktören olika typer av veckomatkassar. Matkassar med mycket kött är i regel dyrast att beställa hem. 

Många matkasseföretag har anpassat sitt utbud så det ska passa kunder med olika budgetar för mat. ”Premiumkassarna” kostar som du förstår betydligt mer än ”den billiga matkassen” eller ”budgetmatkassen”. 

Vad får du för pengarna?

För dina pengar får du råvaror direkt hem till din dörr som du tillagar med hjälp av de recept som följer med. Alla recept du får med använder samtliga av de produkter som matkassarna innehåller, så matsvinnet är minimalt. 

Tack vare det minimala matsvinnet sparar du pengar då du således slipper slänga mat som blivit dålig. Det går även att argumentera för att du sparar pengar på att slippa planera för kommande måltider om du på den sparade tiden kan göra något du tjänar pengar på, som att jobba. 

En annan sak man kan använda som argument för att man sparar pengar med matkassar är att de kostar betydligt mindre per portion än om du hade ätit ute, eller beställt take away-mat. 

Är matkassar alltid billigare än att köpa mat i affären?

Matkasselösningar såsom Linas Matkasse och Hello Fresh är inte alltid billigare än att köpa mat på exempelvis Willys eller ICA.

Som du ser här på Willys erbjudandesida på nätet är många varor nedsatta. Att exempelvis bara köpa nedsatta varor i en billig matbutik, eller varor som alltid är billiga, är en bra idé om man vill spara pengar. 

Du kan få en genomsnittsportion med mat för omkring 10 kr om du handlar billiga varor i en livsmedelsbutik. Exempel på billiga basprodukter inom mat är blodpudding, bröd, soppgrönsaker, havregryn, mannagryn och ägg (flerpack). 

Men om du jämför vad du får för pengarna när du beställer en färdig matkasse med recept kontra att köpa alla saker själv, då märker du fort att du får mycket för pengarna med en färdig matkasselösning med inkluderade recept. 

Hur kan matkasseleverantörerna hålla nere priserna?

Matkasseaktörerna kan hålla nere priserna då de köper samma råvaror till många kunder, och då de levererar maten till kunderna på ett effektivt sätt. Hos matkasseaktörerna finns också (oftast) färre mellanhänder i försörjningskedjan jämfört med vanliga matbutiker. 

Så här ser en typisk näringskedja ut för en vanlig livsmedelsbutik:

Tillverkare -> Distributionscentral -> Grossist -> Butik 

Sen tillkommer också:

Kundens hem  -> Butik -> Kundens hem

Det finns här 5 tydliga delar i försörjningskedjan. 

Så här ser en näringskedja ut för en matkasseaktör:

Tillverkare -> Matkasseaktör -> Kund. 

Här är det bara 3 delar i försörjningskedjan, vilket både är bra för dig som kund och för miljön.